24.7.09

Bazar Gajet Permainan

Bazar gajet permainan

Oleh JOHANNA A. SOBREY
johanna.sobrey@kosmo.com.my

Mahu menjadi seperti bazar di China Square, Singapura? Joujou & Shugi Toy Art Mart cuba menampilkan sebanyak mungkin variasi peralatan permainan.Adakah anda seorang yang gemar menghimpun alat permainan atau inginkan permainan unik dan tiada di pasaran tempatan?

Buat julung-julung kalinya, Joujou & Shugi Toy Art Mart yang memaparkan kepelbagaian alat permainan mengadakan jualan di pusat beli-belah The Weld, Jalan Raja Chulan, Kuala Lumpur.

Di samping itu, pelbagai barangan lain seperti kraf turut dijual di bazar yang memulakan operasinya pada 7 Mac lalu.

Diadakan setiap hari Sabtu, bazar yang mengambil nama Joujou daripada perkataan Perancis yang bermakna permainan dan Shugi, bermaksud kraf dalam bahasa Jepun, adalah inisiatif The Kraft Store.

Menurut wakil The Kraft Store, Gina Lim, objektif penganjuran bazar itu berbeza daripada bazar-bazar lain di ibu negara.

Katanya, bazar itu menghimpunkan peralatan permainan sekali gus memberi peluang kepada orang ramai memperoleh permainan yang sukar ditemui di pasaran tempatan.

"Kami ingin menjadikan bazar ini seperti yang terdapat di China Square, Singapura. Di situ, anda boleh mendapatkan apa sahaja yang berkaitan dengan alat permainan.

"Ia menjadi tumpuan ramai, bukan sahaja dalam kalangan penduduk tempatan tetapi juga pelancong asing," ujar Gina ketika ditemui Kosmo! di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Apa yang boleh anda dapati di bazar tersebut?

"Koleksi barang permainan berjenama atau koleksi istimewa yang dimiliki oleh penjual itu sendiri. Ini termasuklah poskad atau setem lama, baju-T, barangan yang jarang ditemui, lukisan, produk buatan sendiri, permainan pendidikan, rekod dan buku-buku serta majalah lama dan perkhidmatan kraf.

"Bazar ini boleh dilihat sebagai satu hab kreatif yang mempunyai tarikan tersendiri," jelas Gina yang mengakui bahawa konsep bazar permainan itu masih lagi dianggap baru di pasaran tempatan.

CHUA SOO LEE mengambil peluang menjual produk buatan sendiri di bazar di The Weld, Kuala Lumpur.Sungguhpun begitu, menurutnya, bazar seumpama ini memberikan alternatif kepada orang ramai untuk membeli-belah dalam suasana yang santai serta mendapatkan harga barangan yang baik.

"Ada di antara produk-produk ini dijual di bawah harga pasaran. Tetapi bagi mereka yang bernasib baik dan suka menghimpun barangan atau permainan unik, di bazar inilah mereka berpeluang menambah koleksi masing-masing," ujarnya.

Seorang pereka pembungkusan, Yap Tsi Wei, 35, memberitahu, beliau menyertai bazar itu untuk berniaga sekali gus menambah koleksi permainan yang dihimpunnya sejak lapan tahun lalu.

"Saya sukakan Zoid iaitu model dinosaur yang bermotor serta Transformers. Pasaran Zoid di Malaysia masih baru dan terhad. Kebanyakannya diimport dari Jepun.

"Saya bukan sahaja mendedahkan orang ramai mengenai Zoid tetapi juga menyokong pasaran alat permainan tempatan," katanya.

Bagi Allen Lee, 27, alat permainan bukan sekadar untuk kepuasan diri tetapi dilihat sebagai sumber inspirasi dalam bidang yang diceburinya iaitu seni reka.

"Ramai yang tidak sedar bahawa alat permainan ini mempunyai nilai, terutama jika kotak tidak dibuka dan ia akan membantu popularitinya bertahan lama.

"Sebenarnya, ia boleh dilabur untuk mendapatkan wang dan menambah koleksi anda," kata Allen yang menegaskan tiada batasan usia untuk menggemari sesuatu permainan.

Bagi eksekutif jualan, Chua Soo Lee, 30, penganjuran bazar berkenaan memberi ruang kepada beliau berkongsi hobi membuat anak patung stoking dan kraf daripada kain felt dengan para pengunjung.

"Saya biasanya menjual produk buatan sendiri melalui blog saya," katanya.

Menurutnya, sungguhpun konsep bazar permainan ini masih lagi baru dan berlainan, ia mempunyai tarikan tersendiri bukan sahaja bagi penggemar alat permainan tetapi juga bagi peniaga kecil-kecilan.

HA HA ! Jason send me a fb msg with the subject of ...

"waa didnt know ur famous appear in kosmo!"

I thought WHAT happen...

ok... i m kinda shocked after seeing my photo in the article.

Then, 2 days later another friend was google-ing my name and found this article, text me and telling me that he knew that i m doing some toys, but didn't know i m in Kosmo !!

LOL !!

BIG thks to Johanna.

*Still wondering there is so much people there that day, how come only posted my photo??*

check out KOSMO! ONLINE - URBAN.

6 comments:

Jason Chow said...

I want to appear too on magazine......

soo said...

thks bro for sending the link to me!! haha...

hmm... how to put u on mag leh ?maybe u can show ur paul smith collection... :P

FoOie said...

Hey waaa.. someone famous already appear in newspaper :D

And why are your friends so free to go Googling your name? ;)

soo said...

fooie: thks for droppinh by~ paiseh paiseh..

i also dunno why my fren so free.. :P

hevn said...

Congrats on coming out in Kosmo!
At least I know where to find you and buy them the next time I head down to KL ^-^

Keep it up!

soo said...

hey ashley ~ since when u become a tarot card reader ?! haha!! thks alot for dropping my site again. if u wanna buy something.. just let me know here. or email me. anytime! :D